Mitä muotisuunnittelijalta edellytetään?

fashion designerMikäli on sattunut viettämään suuren osan lapsuudestaan suunnitellen ja tehden barbeille vaatteita ja nuoruudestaan lueskellen muotilehtiä ja katsellen erilaisia muotiin liittyviä ohjelmia, saattaa silloin olla taipumusta muotisuunnittelijan ammattiin. Jos mielii seuraavaksi Yves Saint Laurentiksi tai Minna Parikaksi, on suuri etu tietenkin se, että on kaikin mahdollisin tavoin kiinnostunut muodista.

Muotisuunnittelijan ammatti pitää sisällään paljon muutakin kuin vain erilaisten luomusten hahmottelua paperille. Muotisuunnittelija voi työskennellä esimerkiksi suunnitteluryhmän vastaavana tai koordinaattorina, tai vaihtoehtoisesti suunnittelijalla voi olla vaikkapa ikioma merkki. Vaikka monelle suunnittelijalle perimmäinen haave on perustaa oma merkki, vaatii se suunnattomasti työtä, omistautumista ja aikaa onnistuakseen. Muotiuralle voi ajautua monellakin eri tavalla. Ralph Laurenin Polo-merkki nousi pinnalle pienestä solmiomyymälästä Bloomingdale’s -tavaratalon kautta maailmanmenestykseen. Michael Korsin menestystarina alkoi New Yorkiin perustetusta pienestä muotiputiikista, josta se alkoi verkostoitumisen myötä levitä muotitietoisten huulilla ympäri maailmaa. Suurin osa muotisuunnittelijoista ponnahtaa kuitenkin pinnalle perinteistä tietä muotisuunnittelua tai taidetta opiskelemalla.

Muotisuunnittelija tarvitsee menestyäkseen ennen kaikkea luovuutta ja avointa mieltä. Taiteellinen näkemys ja ymmärrys esimerkiksi tyylistä ja tietämys erilaisista materiaaleista sekä halu kokeilla uutta ja rikkoa rajoja ovat usein avain menestykseen. Kyky kuvitella mielessä jokin vaate jo ennen kuin se edes hahmottuu paperille on todella hyödyllinen. Muotisuunnittelija tarvitsee myös ymmärrystä liiketoiminnasta, sillä usein vaaditaan taitoa markkinoida, myydä ja laatia budjetteja, jotta haluamansa suunnitelmat saa vedettyä läpi, toteutettua ja tietenkin myytyä. Terve kilpailuhenkisyys ja kunnianhimo ovat tyypillisiä piirteitä urallaan menestyville suunnittelijoille. Moni muotisuunnittelija on kätevä käsistään ja taitaa esimerkiksi kaavat ja ompelemisen.

Liikaa ei voi korostaa myöskään tietämystä erilaisista muoti-ilmiöistä ja trendeistä, joita muotialalla tulee ja menee jatkuvasti. Joskus näkee enemmän jotain tiettyä väriä, toisinaan joku vaatekappale tai tietty malli on erityisen kovassa suosiossa. Silloin tällöin pinnalle nousee joku tietty materiaali. Muodin maailma on alati muuttuva ja siksi ankara, mutta dynaaminen ote ja joustavuus vievät pitkälle. Muotisuunnittelijan on pysyttävä ajan hermoilla ja osata suunnitella sellaisia luomuksia, joihin jotkut rakastuvat ikihyviksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *